Bútor alapanyagok, gépek, technológia

A jó bútor alapja a jó alapanyag

Alapvetően sok mindenből készíthetünk bútort, de a klasszikus alapanyag mégis csak a fa. Fából készül a világ összes bútorának nagyobb része, a fának melyik fajtájából, pedig jellemzően a helyi vagy égövi esetleg termesztett növény jellemzi.

A fafeldolgozáskor keletkezett hulladék, faforgács hasznosítására lett megoldás a pozdorja gyártás, később ezen lapok laminálásából alakult ki a mai bútorlap őse.

A bútorlap

Bútorlap
Bútorlap

Régi nevén pozdorja lap. Fűzészporból és egyéb faipari maradékból készült régen, manapság már a bútorlap gyártók az erdészetektől veszik a rönkfát, és abból készül a bútorlap. A bútorlap a bútoripar számára már könnyebben felhasználható alapanyagot jelentett, hiszen nem kellett szárítani, könnyebb volt vágni, feldolgozni. Következő nagy lépés volt a bútorlap “törzsfejlődésében” amikor a natúr bútorlap felületére került a laminálás, amikor színt vittek a bútorlap lapjára.

A laminált bútorlap, avagy a színes, fa színű, fa erezetes bútorlap

IMG_0643
Laminált bútorlap

A bútorlap felületére kerülő impregnált papír adja a bútorlap színét. A bútorlap színe mellet érdemes pár szót ejtenünk a bútorlap felületéről is, hiszen a bútorlapgyártók manapság nagyon nagy hangsúly fektetnek arra, hogy a bútorlapok színe és felülete a lehető legtermészetesebb legyen, szinte megszólalásig hasonlítson a fa színére, erezetére, és annak felületi struktúrájára.

Legyen az konyhabútor, nappali bútor vagy akár irodabútor, a bútorok korpusz részét – a testét – a leggyakrabban bútorlapból készítik.

Az alapján, hogy uni színes vagy esetleg fa szín, vagy akár fém szín látható a bútorlap felületén, osztályozzuk a bútorlap színeket.

Az uni színes bútorlapok csoportja a sárga, piros, lila egyszínű bútorlapok is lehetnek matt, extra matt, narancs vagy akár magas fényű felületűek. Kiváló alapot és színválasztékot adhatnak ezek az uni színes bútorlapok egy gyerekszoba bútor építésénél, de

A fa színű, fa erezetes bútorlapok a legnagyobb bútorlap csoport, tölgy, bükk, wenge, vagy bármely egzóta színben is hatalmas a választék színben, erezettségben, vagy akár felületben is. Faerezetes bútorlapból készülhet a konyhabútor korpusza, a gardróbszekrény tolóajtója, az irodabútor asztala, és még sorolhatnánk.

Külön csoportot alkotnak a design, fém, vagy akár virágos, csíkos bútorlapok. Ezeket a bútorlapokat ajánljuk szinte bármely bútor készítésekor.

Bútor korpusz bútorlapból, a bútor front része pedig…

Egyedi bútorgyártásunk bútorainak korpusza, teste bútorlapból készül, a front része pedig egyedi igényeknek megfelelően kerülhetnek az anyagok, az alábbiak szerint :

  • Bútorlap ABS élzárással
  • Akril felületű bútorlap magas vagy matt felülettel
  • Akril vagy PVC felületű MDF hordozó alappú bútorfront
  • PVC felületű kés marással ellátott MDF alapú bútorajtó
  • HPL felületű, magas kopásállóságú bútorlap ABS élzárással.
  • Furnérozott bútorlap
  • Tömör fa bútorajtó

Ezeket a mintákat megtekinthetik bemutatótermünkben.

Technológia, avagy hogyan építjük össze a bútorokat?

A táblás bútorlapokból egy nyomógerendás (tized milliméter pontossággal vágó) táblafelosztó gép gyémánt elővágós fűrészlapja varázsol darabokat.A gépen a bútorlap egy levegő ágyon mozog, a vágás számítógép vezérléssel történik.

A leszabott bútorlapok éleit egy előmarós, véglekerekítős élzáró géppel zárjuk le 0,4-2mm vastag ABS élműanyaggal.

Új technológia, a lézeres élzárógép, amivel a leszabott bútorlapok élei és az ABS között nincs fuga, a bútorlap és az ABS egységet alkot.

Ugyancsak új a kínálatunkban a PU ( poliuretán ) , vízálló élzárás is.

Ezen műveletek után kerül át a bútorlap a bútorgyártás részlegünkre, ahol megkezdődik az összeszerelés.

Lamelló, tilpli vagy csavar?

Nálunk lamelló keksz, ami a nagyobb felületéből adódóan egy biztos és láthatatlan kötést, ragasztást eredményez a bútorlapok között.

Bútorlap kötések a korpuszoknál ?

Egy konyhabútor korpuszának szerelésekor a fenéklap is hordozó felület, azt nem az oldallapok közé illesztjük, hanem a fenéklap tartja az oldalakat.

Hova megy az élzárás ?

A korpuszok nem látható éleire is vékony élzárást, ABS-t teszünk, ami nem látszik viszont védi a bútorlapot a nedvességtől és egyéb behatásoktól.

Vasalatok, avagy a forgó-kopó alkatrészek, és az illesztések

Bútorgyártásunkban csak és kizárólag kiváló minőségű vasalatokat használunk, azonban lehetnek olyan megrendelések, ahol a megrendelő kifejezett igénye egy konyhabútor építése során, hogy nem feltétlenül lesz nagy a konyhabútor igénybevétele, így Ő az olcsóbb vasalatokat választja.

Az olcsóbb bútoripari vasalatokban sem érdemes a legolcsóbb variációt választani, mert ezek sokszor szó szerint használhatatlanok, nem lehet őket beállítani, hajlanak a vékony anyagvastagság miatt…stb. Nálunk az olcsóbb vasalatok, kivetőpántok, fiókcsúszók is a bútoripar közép kategóriáját képviselik.